Skontaktuj się z nami


Restauracja Kazimierz Dolny – gdzie wybrać się na regionalny obiad?

Share on facebook

Niezwykle istotnym elementem poznawania nowego kraju lub regionu, jest smakowanie jego kulinarnych specjałów. Kazimierz Dolny jest jednym z najchętniej odwiedzanych miast przez polskich i zagranicznych turystów. Miasto słynie z ciekawej historii, inspirującej tradycji oraz smacznej kuchni. Jesteś ciekaw, gdzie w Kazimierzu będziesz mógł spróbować najlepszych regionalnych przysmaków?

Dlaczego warto spróbować dań kuchni regionalnej?

Odwiedzając nowe miejsce na mapie Polski, warto połączyć aktywny wypoczynek z turystyką kulinarną, której głównym celem jest odkrywanie nowych smaków. Historię danego regionu naszego kraju można poznawać poprzez odwiedzenie najpopularniejszych i najważniejszych zabytków, a także smakowanie w tradycyjnych potrawach. Jak się okazuje, oprócz standardowych pamiątek, to właśnie smak i aromat kuchni regionalnej przywołuje miłe wspomnienia z podróży.

Dania tradycyjne to przede wszystkim potrawy bazujące na regionalnych produktach, wyróżniające się wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem oraz aromatem, który z pewnością na długo pozostanie w naszej pamięci. Kazimierz Dolny jest miastem położonym we wschodniej części kraju, w województwie lubelskim, który słynie nie tylko z ciekawych atrakcji turystycznych, ale także i bardzo smacznej kuchni. Potrawy regionalne Lubelszczyzny to dania proste, wykwintne i co najważniejsze bardzo pożywne i zdrowe. Niektóre z potraw kuchni tradycyjnej są wizytówką tego regionu Polski, których należy obowiązkowo spróbować podczas wizyty w tym miejscu. Niestety nie wszystkie restauracje zlokalizowane w Kazimierzu posiadają w swojej ofercie dania polskiej kuchni.

Weekend w Kazimierzu – gdzie zjeść pyszny regionalny obiad?

Zastanawiasz się, która z restauracji zlokalizowanych w Kazimierzu lub okolicach oferuje gościom możliwość zasmakowania w regionalnych przysmakach? Poszukujesz idealnego miejsca na weekend, gdzie odpoczniesz wraz ze znajomymi przy smacznym jedzeniu oraz klimatycznym otoczeniu?

W tym konkretnym przypadku świetnym rozwiązaniem będzie odwiedzenie hotelu MONTIS zlokalizowanego w Poniatowej, położonego ok. 25 km od Kazimierza Dolnego, w którym to znajduje się jedna z najlepszych restauracji na Lubelszczyźnie posiadająca w swoim menu tradycyjne dania regionalne. Hotelowa restauracja jest laureatem wielu prestiżowych nagród i wyróżnień, co tylko potwierdza wysoką jakości oraz wyśmienity smak podawanych potraw. Atrakcyjna lokalizacja, stylowe i nowoczesne wnętrza oraz bogate i różnorodne menu z pewnością zaspokoją potrzeby najbardziej wymagających gości.

Hotel MONTIS usytuowany jest w niezwykle malowniczej okolicy otoczonej lasami, stawami i piaszczystymi wydmami porośniętymi sosnami. Obiekt znajduje się w samym sercu niewielkiego miasteczka, w parku modrzewiowym, co w dużym stopniu sprzyja odpoczynku na świeżym powietrzu.

Co znajdziecie w menu hotelowej restauracji?

Restauracja znajdująca się w MONTIS Hotel & Spa zatrudnia najlepszych szefów kuchni, których wiedza, zdobyte umiejętności oraz wielka miłość do kuchni tradycyjnej zostały wielokrotnie docenione. Hotelowa restauracja może pochwalić się zdobyciem wielu ważnych i prestiżowych nagród. Jedną z najważniejszych bez wątpienia jest nagroda XV Ogólnopolskiego Konkursu przyznana w kategorii “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Nagrodzonym duetem została wyborna Zupa szpinakowa oraz wykwintna Młoda jotka w sosie chrzanowym z lemieszką. Dostępna w menu Zupa szpinakowa podawana z kołdunami wołowymi, marynowanym imbirem oraz świeżym szpinakiem pochodzącym z tutejszych upraw cieszy się bardzo dużym uznaniem wśród turystów, zarówno tych z innych regionów naszego kraju, jak i tych przybyłych z zagranicy.

Lubelszczyzna to region, który słynie z najlepszych zup rybnych, w związku z czym w menu hotelowej restauracji nie mogło zabraknąć tradycyjnej Zupy z karpia podawanej ze świeżymi ziołami. Zupa rybna znajdująca się w karcie dań została także wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Skupiając się na rybach, warto tutaj wspomnieć o tradycyjnej przystawce podawanej w nowej odsłonie, czyli śledziu tradycyjnym z dodatkiem cebulki, soczystego kiwi i słodkich mandarynek. Jeżeli chodzi o dania główne bazujące na rybach słodkowodnych, to goście zasmakować mogą w pieczonym miętusie otulonym delikatnym sosem kurkowym, podawanym z ziemniaczkami.

Wśród najpopularniejszych i zarazem najsmaczniejszych zup podawanych na Lubelszczyźnie, którą mieszkańcy zajadają się w niedzielę i od święta jest tradycyjny rosół z kaczki, który także dostępny jest w menu hotelowej restauracji. Rozgrzewająca zupa idealna na chłodniejsze dni podawana jest oczywiście z domowym makaronem.

Restauracja MONTIS Hotel & Spa wyróżnia się różnorodnym menu bazującym na zdrowych oraz ekologicznych owocach i warzywach, uprawianych licznie w tym regionie. Karta dań obfituje zarówno w potrawy regionalne, jak i dania kuchni fusion.